„Книга за мечтатели“

„Книга за мечтатели“

Все по-често срещаме навсякъде – в онлайн издания, в социалните мрежи и пр. – най-различни цитати от най-различни автори. Четейки, човек направо остава с усещането, че е част от едно четящо общество😊. Но това всъщност у друга тема, най-вероятно обект на друг текст. В споменатия контекст е и този текст, който прави опит да вплете в едно цитати и идеята на ученето чрез преживяване, което ние в Номадия припознаваме като основен път към ученето. В ръцете ми попадна „Книга за мечтатели“ от Инна Учкунова, в която са представени на по една – две странички историите на множество открития – от марка парфюм до баркода, от китайския ресторант до веригата супермаркети. Интересното за мен лично беше и е, че всяко едно откритие завършва с цитат. Споделям само някои от тях – няма как да са всички😊.

 

Например следния цитат от неизвестен автор, който ни кара да помислим за себе си, да открием и видим себе си в друга светлина: „Всеки от нас притежава поне една скрита суперсила. Но много от нас не знаят това.“

 

Или пък думите на автора на „Малкия принц“, каращи ни да се стремим и да искаме привидно невъзможните неща, символизиращи по някакъв начин една от основните идеи на ученето чрез преживяване: „Купчината камъни престава да бъде купчина камъни, когато някой я съзерцава с идеята да построи катедрала.“ – Антоан дьо Сент-Екзюпери.

 

Друг аспект в този вид учене е например отношението към грешката и провала. И ето – на помощ идва цитатът от любим автор – Кен Робинсън: „Ако не си готов да сгрешиш, никога няма да сътвориш нещо оригинално.“ Или пък думите на Андрю Карнеги: „Когато търсиш злато, трябва да си готов да изкопаеш тонове кал.“

 

И отново нещичко за вродените ни сили, често видени под формата на някаква креативност – дума, която е като основен маркер на съвремието ни: „… Карл учел хората на страхопочитание пред творческото начало, което винаги се таяло под някаква небиеща на очи черупка.“ – Ерих Мария Ремарк, „Трима другари“.

 

И отново идеята за вродените ни сили и таланти, които …: „Ако има вяра, която може да премести планина, то това е вярата в собствените сили.“ – Мария фон Ебнер-Ешенбах.

 

Погледът и фокусът към малките неща, които често пъти имат потенциала да бъдат началото на онова … голямото… „Винаги дръжте очите си отворени, бъдете нащрек, защото каквото и да видите, то може да ви вдъхнови да направите нещо велико…“ – Грейс Кодингтън.

 

Или пък срещата, по-скоро осъзнаването, което съпътства ученето чрез преживяване – осъзнаване, което поставя началото на промяната: „Всяка мечта започва с мечтател. Винаги помни, че имаш в себе си силата, търпението и страстта да достигнеш звездите, за да промениш смета.“ – Хариет Тъбман.

 

И накрая вместо завършек отново за мечтите и тяхната водеща напред сила: „Мечтите трябва да са толкова големи, че да можем да растем в тях.“

 

Текст и подбор цитати: Румяна Георгиева

 

 

 

подарете ваучер
    За допълнителна информация:

    x