Нещичко за есента

Нещичко за есента

Есента е вече тук… Листата придобиват различни цветове и започват да падат. Зачестяват дъждове и ветрове. А ние? Ние мислим как да вградим есента по някакъв начин в програмите ни. И защо не? Нима децата не обичат цветовете, листопада? Нима децата не обичат да скачат в локвите? Да се калят? Със сигурност обичат. Със сигурност ние – родителите – не чак толкова😊.

 

В тази статия ще споделим няколко изпитани идеи за активности през есента, които можете да изпробвате с Вашите деца. Идеята ни е да допринесем за това децата ни да усетят възможно най-дълбоко духа на този прекрасен сезон.

 

  • Защо да не накараме децата да събират есента? Необходима Ви е само една кутия от обувки и приключението може да започва! Вашата задача ще бъде да съберете възможно най-много находки /знаци на есента. Не забравяйте накрая да разгледате и да представите находките си😊).

 

  • Есенно мемори – наблюдателни ли са Вашите деца? Нека видим! Съберете 10 есенни находки, закрийте ги с пикник одеало, покажете ги на Вашите деца за 30 секунди, след това меморито може да започне – децата трябва да донесат абсолютно същите находки – същи по форма, размер и цвят. Ще успеят ли? Най-вероятно не, защото в природата нищо не е еднакво и всяко нещо е уникално! Със сигурност обаче ще се забавляват😊).

 

  • Потъването на листата е любима игра за точност и находчивост. Изберете си паднали листа, поставете ги в поток, езеро или локва и играта може да започва! С камъчета се опитайте да потопите листата. Кой е най-точният стрелец?

 

  • Дъждовни жаби – нека вашите деца да бъдат в ролята на жаби през есента. Необходим им е само дъждобран и разбира се… дъжд! Скачането гарантира забавлението!

 

  • Есенно дърво. Накарайте Вашите деца да си изберат дърво, тяхното си дърво. Поканете ги да отидат при него, да поговорят с него, да му дадат име. Мислите ли, че могат да имат връзка с него? Ние сме сигурни в това, опитайте и Вие!

 

Убедени сме, че в днешно време децата имат повече от всякога огромна нужда от срещи и общуване с природата! Природата е пространство за учене, за споделяне, за естетическо възпитание, за позитивно общуване. Природата е … нашият най-добър учител… Опознавайте я, обичайте я, пазете я!

 

Текст: Румяна Георгиева

подарете ваучер
    За допълнителна информация:

    x