КАКВО ЗАБРАВЯТ ДЕЦАТА ПРЕЗ ВАКАНЦИЯТА?

КАКВО ЗАБРАВЯТ ДЕЦАТА ПРЕЗ ВАКАНЦИЯТА?

Толкова често сме чували репликите – „Децата ще забравят всичко през ваканцията“, „Децата са забравили всичко през ваканцията“ и т.н. Но дали е така? Дали наистина винаги трябва да мислим за ваканцията като за време, в което всичко натрупано до момента се заличава с всеки изминал момент?

Все по-често си мисля за това, че робуваме прекалено много на статуквото в главата си. Статуквото, че през учебната година децата ни натрупват, а през почивните си дни загубват натрупаното. В книгата си „What School Could Be“ авторът споделя мнението, че не събирането и складирането на информация следва да е приоритетът на училището в днешни дни. Не! По-скоро начинът на мислене как да използваме всички ресурси около нас, как да придобиваме умения, как да възпитаваме и градим ангажираност в нашите деца. Погледнато от тази призма времето, прекарано в почивка, е и времето, през което децата са изцяло посветени на самите себе си и на хобитата си. Време, в което обикновено те с плам и хъс се занимават с нещата, които ги вълнуват. Време, в което те трупат умения в различни посоки и сфери. Погледнато от тази призма, времето през ваканцията, е отново учене. Просто учене извън класната стая. Извън кутията, учебника, книгата. Ново тип учене на едно ново време.

Така погледнато ваканцията се превръща в ресурс, в пространство за непознати хоризонти. И осъзнавайки това, можем да се усмихнем и да успокоим съвестта си на родители. Да преодолеем тревогите, че децата ни мързелуват и лентяйстват. Да, децата ни учат. Просто по различен начин. В различно време и пространство. Съвсем простичко идва и изводът, че те – децата ни – забравят през ваканцията само някаква част от онова – наученото – там в училище… А наученото в живота и от живота, то, то безспорно е … незабравимо…

 

Текст: Румяна Георгиева

подарете ваучер
    За допълнителна информация:

    x