Explore the freedom

Explore the freedom

 

 

Ние в Номадия сме приели, че нашето мото е explore the freedom. Приели сме, че за нас след безопасността и обичта към децата на първо място е свободата. Но това да изградиш среда на свобода не е толкова лесно. Никак даже. Особено на детски лагер. Когато имаш нови непознати за теб хора, личности с техните си характери, очаквания, желания.

 

Така се появява и въпросът за правилата. Да, ясно е, че без тях не може. Че трябва да ги има. Но докъде са работещи, ценни правила и откъде започват просто да бъдат следвани и преследвани, отдавна загубили своята цел? Кога да спрем? Къде да спрем? Да спрем ли въобще?

 

Такива въпроси ни вълнуват често. Особено по време на сезона, когато срещаме различни казуси, трудности, проблеми. Когато си задаваме различни въпроси и лъкатушим по пътя на нашите търсения и питания.

 

И да, ясно, няма как, нямаме еднозначен отговор. В някои ситуации отговорът е един. В други друг. Но за себе си все пак сме намерили някакъв, някакво разковниче, някаква истина. И тя отново ни води при нашия екип. Това е. За да помогнем, за да съпроводим и да стимулираме нашите участници да срещнат, да изследват и опознаят свободата, то ние… ние сме тези, които трябва да се освободим. Да се освободим по възможност от стереотипи и бариери, от клишета, от статукво, от манипулативност, от сляпото робуване на правилата. Защото правилата не са, за да ги има. Те са само да ни помогнат в работата ни по онова другото, същественото…

 

Затова все повече и повече сме убедени, че ние – хората в Номадия – много я обичаме; нея де – нейно величество Свободата!

 

П.С. Купчината от хора на снимката са нашите деца на лагер, а най-отдолу е и нашата инструкторка😊.

 

Текст: Румяна Георгиева

подарете ваучер
    За допълнителна информация:

    x