Четиво за родители

Четиво за родители

ЧЕТИВО ЗА РОДИТЕЛИ

 

или какво трябва да знаят родителите, когато изпращат децата си на лагер?

 

Скъпи родители, пишем тази статия за всички Вас, въпреки че знаем, че е възможно на някои тя да не се хареса. Защо ли? Ами защото в този текст ще Ви говорим за отговорности, за лицензи, за закони, за наредби. Неща, с които много хора не обичат да ги занимават. И все пак…

 

В последните години сме свидетели на истински бум от предложения за деца и за детски лагери. И то не само предложения, но и какви ли не обещания за преживявания, приключения, незабравими мигове и какво ли още не. Фермата на чичо Манчо; при леля Стефка; при бате Влади или кака Петя; незабравима ваканция в селския двор на баба Видка /имената са измислениJ/. Дотук добре. Ние обаче се тревожим от факта, че една немалка част от тези предложения са от организации и лица, които нямат право да извършват подобна дейност! Какво имаме предвид ли? Ами това, че за да организираш детски лагери в България, трябва да си фирма с туроператорски лиценз и че самият този лиценз не е изпразнен от съдържание, че той изразява юридическата отговорност, която стои зад подобно начинание. Че в много от програмите трябва да има водни спасители, планински водачи, екип с различен тип отговорности и компетентности. Много от Вас може би ще си помислят, че не е възможно, че има някакъв контрол, някакъв контрол от държавата. Ще трябва да Ви разочароваме – контрол почти няма или казано с други думи има, но недостатъчен!

 

Ние – Номадия – не желаем да влизаме в ролята на контролен орган. Или в ролята на държавата, която трябва постоянно да изисква от фирмите и лицата, занимаващи се с детски лагери, да спазват законите. И няма да го правим. Ние искаме само да препоръчаме на Вас – родителите – да се интересувате от някои аспекти на организациите, на които поверявате децата си през лятото. Вие сте клиентът, а клиентът винаги е прав, клиентът винаги има право! Право да знае, да попита, да потърси необходимата информация. Това е нашето послание – записвайте децата си на лагери, организирани от юридически лица, които могат да носят успоредно с физическата отговорност, и юридическата отговорност за най-скъпото – за нашите, всъщност  за Вашите деца!

 

Текст: Румяна Георгиева

подарете ваучер
    За допълнителна информация:

    x