Image Alt

За нас и като какви се разпознаваме

За нас и като какви се разпознаваме

Когато тръгнахме по пътя на ученето чрез преживяване си поставихме няколко основни въпроса. Отговорите ни дадоха посока да си изясним това, което търсим, да намерим мястото си и идентичността си като група хора, работещи в една и съща сфера.

 

Кои сме ние?

 

Ние сме група съмишленици, обединени около идеята и желанието да променим нещо в заобикалящия ни свят, в съвременното общество, в системата и статуквото, белязали по свой начин редица поколения. Основните ни вдъхновители са добрите практики в Германия, където ученето чрез преживяване е широко използвана методика с най-различни типове групи.

 

А кое е най–голямото предизвикателство?

 

Най-голямото предизвикателство е да убедиш хората и организациите, че искаш да направиш нещо с цялото си сърце и душа и то не просто нещо – а едно дълбоко преживяване. Недоверието е една от основните спънки в обществото ни. Естествено е, че то си има и своите причини. Надяваме се с времето хората да ни разпознават все по-често като надежден партньор.

 

Какво е посланието на Номадия?

 

Искаме светът да е по-добър … по-добър за всички… Искаме чрез преживяване хората да намерят своята посока и да я следват, да не се страхуват от провала, от другите, от чуждото мнение…

 

Ако имате „вълшебна пръчица“, какво бихте променили?

 

На първо място бихме променили и преодолели липсата на толерантност в нашето общество. Забързани по своя път, тичащи и препускащи през живота си, много често нямаме усет за истинските стойностни неща. Бихме казали, че дори настоящата криза с Ковид 19 може да се възприеме по някакъв начин като опит на природата да ни спре. И за да не се отдалечаваме от казаното по-горе, споделяме виждането си, че в забързаността си много често не сме толерантни към другите, различните. Бихме искали да променим някои предразсъдъци, вкоренени в начина ни на мислене и на общуване. Бихме искали да сме по-свободни и по-добри.

 

Има ли нещо друго, което искате да кажете?

 

Да. Вярваме, че светът е шарен и пъстър, че най-ценното е да сме различни. Вярваме, че преживелищната педагогика може да направи по-добър живота на различни поколения, на хора с увреждания, на хора, които често са извън обществото в ролята на аутсайдери. Вярваме, че всеки един от нас трябва да остави някаква следа след себе си на този свят. И много се надяваме нашата следа да е ярка и дълбока, да има смисъл, послания и много много споделени емоции.

 

Текст: Румяна Георгиева

подарете ваучер
    За допълнителна информация:

    x