Цялостен инструкторски курс

10 март, 2019

Цялостен инструкторски курс

В рамките на нашия инструкторски курс по методиката на ученето чрез преживяване:

 • Ще придобиете умения за работа с групи деца и възрастни предимно сред природата;
 • Ще обогатите уменията си за фасилитиране и модериране на групови процеси;
 • Ще надградите твърдите си умения в планината и водата;
 • Ще учите, докато преживявате, в приятелска атмосфера;
 • Ще получите немски сертификат със статут на допълнителна квалификация. Ако сте учител, инструктор, планински водач или работите с групи деца или възрастни в някаква форма, то това обучение е подходящо за вас. Свържете се с нас, за да заявите своето място: office@nomadia.bg или на телефон 0896834017.
основните акценти на това обучение
Провеждане:

2024г.

Начало:

Април 2024г.

Времетраене:

22 дни

Транспорт:

Споделен транспорт

Храна:

По предварителна уговорка

Нощувки:

Модул 1 /Очин Дол, Модул 2 /София, Модул 3 /На палатка, Модул 4 /Врабча

Цена.

1550лв. Цената включва: инструктори, екипировка за активностите, споделени материали, изпит, сертификат

Инструктори:

Сертифицирани инструктори по методиката на ученето чрез преживяване

Среща:

03.04.2024/ 10ч. /Очин Дол

Програма

Провеждане на курса 2024

Курсът се провежда за пета година и дава основните знания и умения при работата като Инструктор по методиката Учене чрез преживяване и Инструктор с групи на открито и на закрито. Много от упражненията и игрите могат да бъдат осъществявани не само в природата, но и извън нея и да обогатят уменията за фасилитиране и модериране на групови процеси.

В обучението са включени присъствени и онлайн срещи в рамките на 17 дни, лекция на тема „Правни и застрахователни аспекти в работата като инструктор“. Курсът завършва с един ден наблюдение в някоя от нашите програми (т.нар. хоспитация), един ден практика с избрана от курсистите група, изпит и обучение по първа помощ, което участниците си организират сами.

 

Дати 2024г.

 

03-07.04.2024г. – Модул „Теория”. Модулът запознава обучаващите се с понятия като групова динамика, методи на рефлексия, методи и нива на комуникация според Шулц фон Туун, взаимоотношения между обучител и обучаем, основни принципи в Ученето чрез преживяване, основни принципи при поставяне на задачи Сити баунд, моделът на зоните на учене, моделът Flow, ботаника и упражнения за възприятия, стрелба с лък и др. В него са включени множество кооперативни упражнения и игри (проблеми задачи), които се използват в реални обучения с групи он- и офлайн. Цялата методология е представена през призмата на практиката – задачи,  казуси, дискусии. В края на модула участниците получават папка споделени материали с основните теоретични единици в УП.

 

17-19.05.2024г. – Модул „Сити баунд“ /Онлайн и присъствени срещи. Модулът запознава обучаващите се с основните принципи при поставяне на задачи Сити баунд и това как да използваме града като пространство за учене. 17.05.2024 – онлайн среща – въведение в Сити баунда; 18.05.2024 – същински Сити баунд в София; 19.05.2024 – присъствена среща и рефлексия в София.

Модулът завършва с групов проект на програма „Сити баунд“.

 

27.06 – 30.06.2024г. – „Бивак и твърди умения във водата“ / Голям Беглик /Присъствено. По време на модула ще се съсредоточим и върху уменията за оцеляване в природата – изграждане на бивак, отново възли, техники и материали за палене на огън, готвене на открито, соло. Ще се запознаем с водната безопасност и използването на водата с педагогическа цел, водноспасителен минимум, гребане с кану и др. Какво означава това на практика? С преминаването през този модул не получавате правоспособност да изграждате водни елементи. Според българското законодателство право на това имат само сертифицираните водни спасители. Модулът Ви обучава на две основни положения – най-важните правила на безопасност при водни активности, които всеки един инструктор трябва да знае, от една страна и това как да използваме водата и водните активности с екипна и педагогическа цел.

 

05-08.09.2024г. „Твърди умения в планината” /Рила /Присъствено. В рамките на модула са включени екипировка, възли, висок и нисък въжен елемент и използването им с педагогическа цел, преход, ориентиране, мениджмънт на риска. С преминаването през този модул не получавате правоспособност да изграждате въжени елементи например. В нашите програми право на това имат само сертифицираните инструктори – планински спасители, инструктори с ERCA сертификат и др.

Изпит – предстои да се фиксира дата за края на месец септември /октомври

Наблюдение в някоя от програмите на Nomadia и Практика – уговарят се допълнително с организаторите

Първа помощ – всеки може сам да организира своя курс по първа помощ, за нас е важно да имате валиден сертификат.

Лекция „Правни аспекти в работата с групи на открито и закрито“/Онлайн.

ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩ КУРСЪТ
 • За преподаватели и учители, които искат да научат как да прилагат методологията на ученето чрез преживяване в обученията в групи и в училищното ежедневие
 • За тренери и инструктори, които искат да разберат как да прилагат своите твърди и меки умения, за да работят по-целенасочено с групи
 • За планински водачи, които искат да вградят и меки умения при водене на групи
 • За всеки, който би искал да развие в себе си умения за работа в група и познания за неформалното учене чрез преживяване
 • За всички, които вярват, че единното стандартизиране е посоката за развитие на бранша, предлагащ активности на открито и закрито
 • За всеки, който работи в отдели „Човешки ресурси” и иска да иска да надгради уменията си с помощта на тази методология в посока мотивация, лидерство, екипност, изслушване и др.
 • За младежи над 16 години, които искат да обогатят портфолиото си с нови знания и умения при работата с групи хора, които искат да работят през ваканциите като помощник-инструктори, за които сертификатът е добра възможност при кандидатстване в западни университети и за личностно развитие
Екипировка

Необходима екипировка за модул Сити Баунд /София:

 • Подходящо облекло за атмосферните условия към момента

 

Необходима екипировка за модула „Твърди умения в планината“

 • Подходящи обувки за планина
 • Яке, дъждобран
 • Раница
 • Челник
 • Шапка, ръкавици
 • Шапка за слънце, слънцезащитен крем

 

Необходима екипировка за модула „Бивак и твърди умения във водата“

 • Топъл спален чувал
 • Шалте
 • Одеало
 • Възглавница
 • Челна лампа /фенерче
 • Канче, чиния, вилица, лъжица
 • Гумени ботуши!!!
 • Връхно непромокаемо яке
 • Пухен елек или друга топла връхна дреха
 • Зимна шапка и ръкавици
 • Кърпи; бански; шапка за слънце; крем срещу изгаряне
 • Дъждобран
 • Стол
Често задавани въпроси

Какъв е статутът на сертификата, който получавам?

Сертификатът е със статут на допълнителна квалификация, а не на отделна професия. Тоест това е един допълнителен сертификат в портфолиото на курсистите, който им дава по-големи шансове на пазара на труда в България, в Европа и в САЩ.

 

Какви възможности за реализация имам след курса?

След завършване на курса участниците могат да си намерят основна и допълнителна работа във всички фирми, предлагащи активности на открито – Номадия и конкурентите й, както и водене на тренинги, обучения с групи на закрито. Наш курсист от 2018 година кандидатства например за работа с организиране на подобни програми за деца в училище в Германия. От 2018 година Номадия работи основно с инструктори, завършили този курс.

 

Защо курсът е толкова дълъг – 22 дни?

Курсът се провежда съгласно стандартите на Немското сдружение по ПП /преживелищна педагогика /Erlebnispädagogik. Според тези стандарти такива курсове не могат да са по-кратки от 18 дни, разположени в рамките на минимум 3 месеца. Тоест спазваме изискванията на немското сдружение, чийто член е и Номадия.

 

Може ли да се пропусне някой от модулите?

Краткият отговор на този въпрос е „Не“. Разбира се, че понякога се налага да тръгнем по-рано или да пристигнем по-късно. Ако със сигурност не можете да се включите в някой от присъствените модули, ще трябва да участвате в пропуснатия модул през следващата година или да договорим индивидуален план за наваксване.

 

Необходимо ли е да съм в добра физическа форма, за да се запиша на този курс?

Краткият отговор на този въпрос е „Не“. Цялата идея е нашите курсисти да се обучат да прилагат методиката в работата си с най-различни групи – по възраст, по социален статус, групи от хора с физически увреждания и т.н. През 2021 година наша участничка с физическо увреждане също завърши курса /по индивидуален план/ и стана първият човек в България с подобна диплома. Ако в някоя конкретна активност участниците не желаят да участват по лични, здравословни причини, то те просто не участват в конкретната дейност или иначе казано „Challenge by choice”).

 

Къде ще се провеждат модулите?

Поради усложнената епидемиологична обстановка модулът теория и модулът Сити баунд ще се проведат отчасти онлайн, отчасти присъствено. Двата планински модула ще се проведат в Рила. Ние можем да организираме настаняване, настаняването може да бъде организирано и от самите курсисти. Модулът Бивак ще се проведе на палатка на Голям Беглик.

 

Кои са инструкторите, водещи курса? И на какъв език се провежда курсът?

Курсът се води от сертифицирани от CVJM инструктори от Номадия, изпитът – от представители на университета CVJM /Касел и от представител от Номадия. При по-тясно специализираните модули – вода, планина например – имаме и тесни специалисти съгласно Българското законодателство. Модулите, в които участват немски представители, се провеждат на български и английски език, като ние – Номадия – помагаме с превод, ако се наложи.

 

Каква е цената и как става плащането?

Цената на курса е 1500лв. Тази цена включва програма, споделени материали, сертифицирани инструктори, екипировка и материали за активностите, изпит, сертификат. Плащането се договаря с всеки един курсист: може да 1, 3, 4 вноски, може и на разсрочено плащане по договаряне. Опитваме се да бъдем гъвкави и финансовата част да не бъде пречката пред нашите потенциални курсисти.

 

Какви са допълнителните разходи, които ще възникнат?

Допълнителните разходи са за храна и транспорт основно. От практиката първите три години на курса можем да говорим за споделен транспорт и пазаруване на обща храна.

 

Как става завършването на курса?

За да завършите своя курс и да получите сертификат, трябва да са изпълнени следните четири условия: взет изпит; проведена практика и изпратен съответно формуляр за практиката /в този формуляр нагледно се показва, че курсистите са усвоили и прилагат изученото. В писмен вид се изпраща информация за планираното протичане на проведената програма, за провеждането й и за направените изводи от тази програма/; документ за преминат курс по първа помощ; изцяло внесена сума за курса.

 

Колко са максималният брой участници?

Максималният капацитет на един випуск е 20 човека.

 

Курсът подобен на организирания преди години курс на Outward Bound ли е?

Отговорът на този въпрос е и „да“, и „не“. Да, защото курсът на Outward Bound и част от нашия курс включват еднотипни модули – кооперативни игри, умения за работа в група и др. Успоредно с това нашият курс включва повече модули и е значително по-дълъг – воден модул, модул Сити баунд или учене чрез преживяване в града и др.

 

Какъв е крайният срок за записване? Как става записването?

Крайният срок за записване е 01.03.2023г. При записване сключваме договор, въз основа на който внасяте капаро за курса. Можете да се свържете с нас по имейл: office@nomadia.bg или на телефон 0896834017.

Отзиви

ОТЗИВИ ОТ КУРСИСТИТЕ ОТ 2018, 2019 И 2021 ГОДИНА

 

РЕНИ: Научи ме да мисля върху голямата картинка, а не върху самостоятелната задача.

Подари ми и много забавни мигове с още по-забавни деца и колеги. От 10 непознати се превърнахме в страхотен екип, който има доверие един на друг. Какво ми даде курсът в личен
план? С курса осъществих една мечта – да се доближа повече до ученето навън, да го преживея, да го разбера. Даде ми възможност да си докажа, че имам много повече „твърди“ умения, отколкото си мислех и че мога да издържа в палатка дори и на -4, когато знам защо го правя и съм мотивирана:)

 

РУМИ: Колкото и странно да звучи, курсът ми даде нещо, което всеки един от нас си мисли, че може и владее… А именно – умението за работа в екип. Преди винаги съм си мислела, че аз мога без проблеми да бъда част от един екип и че за мен това е постижимо. Оказа се, че между тези мисли и способността действително да работиш в екип има доста голяма разлика. Да приемеш другите, да не искаш те да бъдат теб и да работят като теб, да надскочиш егото си, да откриеш силните страни на другите, да ги изслушаш и чуеш – това са умения, които в известен смисъл придобих благодарение на курса. Убедих се, че сме пъстри, различни и че именно в това е и силата ни????

 

БУБА: Самият курс те предизвиква по много интересен начин. Нищо не е задължително и сам избираш дали да се впуснеш в следващото предизвикателство. Запознаваш се с толкова различни хора, като всеки по отделно ти помага да разбереш по нещо ново за себе си. Целият план на обучението е добре систематизиран и уменията и знанията, които придобих  са доста ценни.

 

МОНИ: Хмм, въпреки че прекарвам по-голямата си част от ежедневието сред природата, работейки с деца и малко по-големи деца с екипа на Номадиs , си мислих, че имам доста познания, ноо след курса, след всеки модул от курса, след всеки ден от модулите вече мога да твърдя, че е така!
Какви ли, само едно ще кажа: с думи нищо не е същото, трябва да се преживее!

 

НАДЕТО: По време на курса ни се налагаше да изразяваме критика, емоции и мнение, така че да бъдем правилно разбрани и това е нещо, което използвам във всеки един момент при общуването си с хора. Същевременно курсът ми помогна много в професионално отношение, като разкри пред мен един цял нов свят от възможности за преподаване на природни науки и ми помогна в структурирането на активности и формирането на ясни цели в обучението сред природата. При планиране на какъвто и да е обучителен процес вече се старая той да бъде продиктуван от нуждите на участниците и редовно да сверявам с тях посоката на развитие и нивото на преживяване. Именно нивото на преживяване определя мястото му в нашия живот и възможността в нас да бъдат оставени трайни знания и впечатления.

 

АЛИ: Курсът за мен беше нещо като летен лагер с приятели, изпълнен с невероятни преживявания, в края на който торбичката ти е пълна с много нови знания, умения и увереност в собствените си качества, благодарение на лекторите и невероятната организация.

 

НИКИ: Курсът ми даде нови и полезни практически умения във връзка със стандартите за работа към всяка една програма и за малки, и за големи участници.

Знанието, че важните и правилните отговори идват не когато успяваш, а когато не успееш в дадена задача. …Че ТЪРПЕНИЕТО и СПОДЕЛЯНЕТО са най-важната и съществена част от преживяването!

В личен план курсът ми даде една ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ????

 

Све: Какво ми даде курсът в личен план? – В личен план, курсът затвърди професионалната ми ориентация. Даде ми много емоции, знания, преживявания и спомени. Какво ми даде курсът в професионален план? – Затвърди любовта ми към работата с деца, съчетана с обучение сред природата.

 

НАТИ: Бих препоръчала курса с две ръце и ще го направя 🙂 🙂 🙂 Освен полезната информация, получих приятелско отношение и преживявания за цял живот 🙂 Както и закани от приятели, че от мен се очаква да строя каменни пещи навсякъде…

 

МАРГИ: Много бих се радвала да се виждаме поне веднъж в сезоните пак. Да споделяме идеи, опитности у преживявания. Да се запознаем и с другите изкарали курса, да бе у от други държави Да дадем на хората с които работим увереност и умения в преживяването и запознаването и общуването с Природата. Заедно като общност и семейство което споделя едни и същи разбирания.

Застраховка и лиценз

Галерия

За да се запишете за нашия курс, трябва да отговаряте на следните условия:

 • Да сте навършили 18 години
 • Да имате сключена планинска застраховка
 • Да попълните неформален медицински картон с информация за алергии и други медицински обстоятелства
 • Да си набавите списъка с необходимата екипировка
 • Да сключите договор с нас и да внесете капаро в размер на 400лв.
 • Ако сте под 18 години, да представите Декларация за съгласие, попълнена и подписана от Вашите родители
adminPskR,

подарете ваучер
  За допълнителна информация:

  x